içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Filibe Cuma Camii Asırlık Aşure Gününde gelenekler geleceğe taşınıyor

Filibe Belediyesi'nin desteğiyle Müslüman Encümenliği ve Filibe Bölge Müftülüğü tarafından düzenlenen “Aşure Günü” Cuma Camii önünde Müslüman Türkleri ve konukları buluşturdu.

Filibe Cuma Camii Asırlık Aşure Gününde gelenekler geleceğe taşınıyor

Filibe'de  üst üste dokuzuncu kez “Aşure Günü” kutlandı. Onlarca Filibe sakini ve misafir, hoşgörü ve dostluk kutlamalarına katılmak üzere Cuma Camii önünde bir araya geldi.

Etkinlik, Filibe Belediyesi'nin desteğiyle Müslüman Encümenliği ve Filibe Bölge Müftülüğü tarafından düzenlendi.

“Aşure Günü” yerel ve idari makamların temsilcilerini, diplomatları, din adamlarını, dini cemaat ve iş dünyası temsilcilerini ve inananları bir araya getirdi.

 Etkinliğe, Yüksek İslam Şura Başkanı Vedat Ahmed, Filibe Bölge Valisi Prof Dr. Hristina Yançeva, Türkiye'nin Filibe Başkonsolosu Korhan Küngerü, Filibe Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Savina Petkova, Filibe Türk, Ermeni ve Yahudi STK temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda devlet adamı katıldı.

Etkinlik, Krumovgrad'tan (Koşukavak) gelen  “Açelya” grubunun geleneksel danslarıyla başladı.

Konuklara hitaben bir konuşma yapan Yüksek İslam Şura Başkanı Vedat Ahmed, kutlamanın asırlık Filibe ruhunun bir parçası olduğunu vurguladı.

Vedat Ahmed, “Yaratıcımız bizi birlikte olmamız için yarattı. Aşurenin felsefi bir anlamı ve dini kökleri vardır. Sabırlı olunması gerektiğinin bir sembolü olarak yavaş yavaş yapılır. Düşmanlığın değil iyiliğin yolunu aramalıyız,” diye vurguladı.

 T.C. Filibe Başkonsolosu Korhan Küngerü, “Aşurenin özelliği çok sayıda meyve, sebze ve çeşitli malzemeler içermesi ve bunların lezzetli bir yemek oluşturmasıdır. Tıpkı Filibe'deki tüm dinlerin ve etnik kökenlerin bir arada uyum içinde yaşaması gibi. Aşure günü de bunu sembolize ediyor” dedi.

Filibe Bölge Valisi Hristina Yançeva bugünün hoşgörü ve dostluk günü olduğunu söyledi. Yançeva, "Filibe, farklı etnik kökenlerden ve dinlerden insanların yüzyıllardır barış ve anlayış içinde yaşadığı kadim bir şehirdir. Modern Filibe, dostluk ve iyi komşuluk geleneklerini koruyan renkli bir şehirdir ve bu nedenle bugün bu harika bayramı birlikte kutluyoruz." dedi.

Filibe Bölge Müftüsü Taner Veli ise aşurenin barışı temsil eden bir yiyecek olduğunu ve paylaşmanın, rahmetin ve bereketin sembolü olduğunu söyledi.

Filibe Belediye Başkan Yardımcısı Savina Petkova, kent sakinlerine ve konuklara uyum içinde birlikte yaşamaya devam etmeleri temennisinde bulundu.

Geleneğe göre, aşure resmi konuklar tarafından karıştırıldı ve ardından bardaklara dolduruldu. Böylece tatlı tüm konuklarla ve yoldan geçenlerle paylaşılmış oldu.

Tarih: 17-07-2024