içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

‘Sümelada ayine izin var Batı Trakyaya dini özgürlük YASAK

ABTTF-Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başknaı Halit Habipoğlu, anavatan Türkiye’nin bir kez daha Sümela Manastırı’nda ayin yapılmasına izin verirken, Batı Trakya Türklerinin dini hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiğini belirtti.

‘Sümelada ayine izin var Batı Trakyaya dini özgürlük YASAK

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başknaı Halit Habipoğlu, anavatan Türkiye’nin bir kez daha Sümela Manastırı’nda ayin yapılmasına izin verirken, Batı Trakya Türklerinin dini hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiğini belirtti. 

ABTTF’nin konuyla ilgili açıklamasında, Hristiyan aleminde kutsal kabul edilen “Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü”nün yıl dönümü vesilesiyle düzenlenecek ayini geçen yıl olduğu gibi Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’un yöneteceğini kaydedildi. Açıklamada, Türkiye’nin Trabzon ili Maçka ilçesinde bulunan tarihi Sümela Manastırı’nda on birinci kez ayin düzenleneceği ifade edildi. 

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: “Anavatanımız Türkiye, bu yıl da Sümela Manastırı’nda ayin yapılmasına izin vererek bir kez daha sınırları içerisindeki daha farklı din ve kültürlere saygı duyduğunu göstermiştir. Bir yanda bölgede Rum Ortodoks cemaatinin bulunmamasına rağmen 2010 yılından beri Sümela Manastırı’nda ayin yapılmasına izin veren anavatanımız, öbür yanda toplumumuzun dini özgürlüklerini ve haklarını çeşitli yasa ve uygulamalarla yıllardır ihlal eden ülkemiz Yunanistan. Toplumumuzun seçtiği müftüleri tanımayan, dini özerkliğimize aykırı şekilde müftülüklerimizi olağan kamu dairelerine dönüştüren, 1967 yılından beri vakıflarımızın idare heyetlerini atayan ülkemiz. Gönül isterdi ki son dönemde ülkemiz ve anavatanımız arasında ikili ilişkilerdeki olumlu gündem pratikte toplumumuza da olumlu yansısın, sadece ülkemizi yönetenlerin söz ve demeçlerinde kalmasın. Ama heyhat! Ülkemiz bırakın anavatanımızın Rum Ortodoks azınlığına yönelik hoşgörülü uygulamalarını örnek almayı, her fırsatta toplumumuzun dini özerkliğini daha da tahrip etmekte, taraf olduğu uluslararası antlaşmaları ihlal etmekte beis görmüyor.”

Tarih: 25-08-2024